Expertteam De Kaarde pakt complexe scheidingen aan door multidisciplinair en volledig toegewijd met een gezin in scheiding aan de slag te gaan. Met een gemiddelde doorlooptijd van 4 maanden weet het team de situatie weer werkzaam te krijgen. De ex-partners en hun kinderen kunnen dan weer verder. Op die manier wordt ook het sociaal domein ontlast.
Wilt u meer weten, neem dan contact op met Ivonne Ramaker (06 1258 7721) of Rob Dieleman (06 1104 6791).
Een kaarde is een kam waarmee wolwevers de vezels van de wol ontrafelen en evenwijdig leggen, zodat er een draad van kan worden gesponnen.
Update: Mei
Update: April
De afgelopen weken hebben Rob Dieleman en ik gesprekken gehad om ervaringen op te halen met hulpverleners en managers van welzijn - en maatschappelijk werk organisaties die zich bezig houden met complexe scheidingsproblematiek. We hebben mijn idee voor een expert team complexe scheidingen (van vechten naar een werkbare situatie) mogen presenteren en willen ons met alle betrokkenen voorbereiden op een regionaal expertteam complexe scheidingsproblematiek. Iedere gemeente heeft complexe scheidingsproblematiek hoog op de agenda staan en er is inmiddels veel onderzoek gedaan, methodieken ontwikkeld en meerdere Pilots waar erg goede ervaringen zijn opgedaan die vooral hun waarde vonden in samenwerking. Gek genoeg lopen ze bijna allemaal, na de pilot, daar op stuk! Op Samenwerken! En iedereen die we spreken vindt dat jammer! We vragen ons af hoe zit dat dan met de onderliggende belangen van de gezinnen van de gemeentes van de hulpverlenende, juridische en andere organisaties en sociaal domein? En dan nog iets; Wat leren we van elkaars onderzoeken, pilots en projecten of hoe gaan we vorm geven aan leren? Er is ontzettend veel expertise betreffende conflictscheidingen en de conflictueuze gevolgen veelal jaren na een scheiding. Er zijn veel bevlogen hulpverleners , professionals en ervaringsdeskundigen die dit probleem kunnen tackelen. Alles hangt of staat echter bij Samenwerking in een basisaanpak die staat. Wat gaat er goed en waar loopt iets dat zo goed gaat na de pilot of het project op stuk?
Het gemeenschappelijk belang van gemeentes is het welzijn van hun inwoners en vechtscheidingen zijn hierin een behoorlijke aderlating zowel financieel in besteding van gemeenschapsgelden, druk op werknemers in het sociaal domein, scholen en rechtsgang als emotioneel in geluk beleving van alle betrokkenen. Zo ontstaat de vraag wat organisaties in de samenwerkingsketen nodig hebben om hun eigen belangen ondergeschikt te kunnen maken aan het gemeenschappelijk belang, gezin, gemeente en maatschappij. Wat is er nodig om die muurtjes te laten zakken? Hoe willen we verder wanneer dat is gelukt? Dat bereiken gaat over zingeving.
We zijn bezig een pilot voor een expertteam complexe scheidingsproblematiek op te zetten waar deze vragen in de monitoring meegenomen worden. Onze visie is al doende te leren, zelf meemaken en leren vanuit gedeelde waarden en normen en de aanpak tot methodiek bij te stellen waar dat nodig is.
We zoeken samenwerking met gemeentes, sociaal domein en de bij deze problematiek betrokken organisaties om samen dit idee uit te diepen en de pilot op te zetten.
Bent u een organisatie in regio Twente die casussen aan wil leveren voor de pilot dan komen we graag in contact met u. Ook nodigen we allen die werken met en betrokken zijn in deze problematiek uit om contact op te nemen en uit te wisselen ook over eventueel uw deelname aan het team. Tijdens een nog te plannen bijeenkomst zullen Rob Dieleman en ik u verder informeren over het te vormen team.
Samenwerken is noodzaak
Ongebonden en onafhankelijke regisseur
Van elkaar leren